Jussi Kallioniemi, kendi aracını bir mil (1,6 km) boyunca şimdiye kadar hiç olmadığı kadar hızlı iterek yeni bir Guinness Dünya Rekoru’na imza attı. Kallioniemi bunun bir kaba kuvvet testi değil, muazzam bir bulmaca olduğunu söylüyor. Bu performansa en önemli katkıyı sağlayan faktörlerden biri de kolay bir şekilde ilerleyebilen, düşük yuvarlanma direncine sahip Nokian kış lastikleri idi.

Nokian ile Kallioniemi’nin Rekoru 13 Dakika 26 Saniye

Jussi Kallioniemi, 2.100 kilogramlık binek otomobili 1,6 km’lik mesafede 13 dakika 26 saniyede itmeyi başardı. Finlandiyalı rekortmen, bir önceki rekorun 2 dakika ile önüne geçti. Guinness, “Bir arabayı bir mil itmek için en kısa süre.” dünya rekorunu resmi olarak onayladı. 24 Ekim 2020’de Nokia’daki Nokian test pisti rekora ev sahipliği yaptı. Kallioniemi, rekoru kırmak için kendi otomobili olan ve “Röhkö” adını verdiği bir 2006 Saab kullandı. Sürücü koltuğunda ise bu rekora tanıklık eden Nokian Lastikleri Teknik Müşteri Hizmetleri Müdürü Matti Morri bulunuyordu.

Düşük Yuvarlanma Direnci Aracın Kolay İlerlemesini Sağlıyor

Jussi Kallioniemi: ”İnsanlar sık ​​sık bana güçlü bir adam gibi görünmediğimi söylüyor, değilim de. Bu, bir güç gösterisi değil, orta mesafeli bir koşuyla karşılaştırılabilir bir performanstı. Bu konuda ihtiyacınız olan gücü elde etmenin iki yolu var: Kendi gücünüzü artırmak veya direnci azaltmak.”

Bir arabayı iterken önemli olan yuvarlanma direncinin üstesinden gelebilmektir; bu nedenle lastiklerin yuvarlanma direnci ne kadar düşükse araba o kadar kolay ilerler. Yuvarlanma direnci, yol ile teması sırasında lastiğin ilerlemek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi ifade eder. Bu, aynı zamanda normal sürüş için de önemli bir konudur. Düşük yuvarlanma direncine sahip lastikler, hem yakıt tüketimini azaltır hem çevre dostudur.

Yuvarlanma Direnci Düşük Lastikler Yakıt Tüketimini Azaltıyor

Morri: “Rekor için kullanılan Nokian kış lastikleri gibi çivisiz, güvenli ve konforlu lastiklerle donatıldıklarında daha eski otomobiller bile kolayca ilerleyebilir. Doğru basınç ile kullanıldığında düşük yuvarlanma direncine sahip lastikler, 100 km’de 0,5 litreye kadar yakıt tasarrufu sağlayabilir. Bu lastikler, kış aylarında dahi bir elektrikli aracın menzilini önemli ölçüde arttırır. Aynı zamanda, daha düşük CO2 emisyonları sayesinde çevreyi de korumuş olursunuz.”

Kallioniemi: Araba İtme Fikri Tesadüfen Ortaya Çıktı

Kallioniemi, araç itme fikrinin kazara ortaya çıktığını söylüyor. Sırt ağrısı çeken Kallioniemi, spor salonunda ağır bir kutuyu itmesini gerektiren bir rehabilitasyon tedavisine başlamış. Bir noktada, başka ne yapabileceği ile ilgili araştırırken Guinness web sitesinden araba itme fikrini bulmuş. Kallioniemi, bu yarışı birinci mi yoksa sonuncu mu bitireceğiyle pek ilgilenmediğini belirtiyor. Bunun yerine problem çözmek ve “büyük resmi yönetmekle” ilgileniyor.

Kallioniemi Guinnes Rekoru Sayesinde Yeni Bir Buluşa İmza Attı

Proje, patent başvurusu bekleyen bir buluşun ortaya çıkmasını dahi sağladı. Kallioniemi, arkadaşı ile birlikte araçta sürücü yokken direksiyonu çevirmeye izin veren bir uzaktan kumanda yarattı.

Kallioniemi: “Bu sadece kaba kuvvetle ilgili olsaydı, projeyi gerçekleştirecek enerji bulamazdım. Motivasyonum, çözülecek yeni problemler bulmak üzerine kuruludur. Kendinizi ekstrem işlere zorlamak, onu yüzde bir veya iki oranında daha kolay hâle getirebilecekseniz önemlidir. Sistematik olarak, ısrarlı bir şekilde çalışıyoruz. Sıradan, orta yaşlı bir adam; her şeyi hesaba katar ve aracı olabildiğince kolay şekilde itebilmek için bir yöntem bulursa yeni rekoru kırabilir.”