Michelin, 2023 yılına kadar tüm lastiklerini RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisiyle donatmak için çalıştığını açıkladı. RFID, fabrikadan çıkışından kullanım ömrünün sonuna kadar lastiğin izlenebilmesini ve gelişmiş bir şekilde yönetilebilmesini sağlıyor. Bu sayede sürücü deneyimini iyileştirmek için öngörücü lastik bakım hizmetleri sunulabiliyor. Sorunların zamanında tespit edilip lastik bakımının zamanında yapılması ile sürüş güvenliğinin önemli ölçüde artacağı düşünülüyor. Michelin, hâlihazırda kamyon ve otobüs lastiklerinin %90’ını RFID çipleriyle donatmış durumda.

“Gelecekte Gösterge Panelinden Lastik Durumu Takip Edilebilecek”

Michelin’in küresel satış ve orijinal ekipman alanında başkan yardımcısı olan Michael Ewert: “Şu anda otomobil üreticileriyle birlikte algoritmaların geliştirilmesi için çalışıyoruz. RFID teknolojisi, lastik durumunun tam olarak görülebilmesini sağladığından gelecekte sürücülerin yakıt göstergelerinin yanında bir lastik durum ekranı görecekleri düşünülebilir.”

Otonom Araçlarla Birlikte Lastikleri İzleyebilmenin Önemi Artıyor

Michelin, özellikle araçların giderek otonom hâle gelmesiyle, lastik durumunu izlemenin daha fazla önem kazanacağını vurguluyor. RFID teknolojisinin önemli avantajı, diğer akıllı sensörlere göre yaşam döngüleri boyunca lastikleri tanımlamak için nispeten daha az maliyetli ve çok daha sağlam olması.

Lastik Özellikleri Ayrıntılı Şekilde Bildirilebilecek

Michelin, aynı zamanda RFID teknolojisinin gelişmiş sürücü destek sistemlerinin spesifik lastik özelliklerine uyum sağlamasına olanak tanıyacağını söylüyor. Örneğin bir yaz lastiği kış lastiğinden farklı frenleme karakteristiğine sahip olabiliyor ve bu, sürücü destek sisteminin işleyişine etki ediyor. RFID, bu gibi spesifik farkların tespit edilebilmesini sağlıyor.

Ewert: “RFID teknolojisi aracılığıyla lastik durumunun en doğru şekilde izlenebilmesi, otonom sürüş için de önemli olacaktır. Bunun lastik endüstrisinde ileriye doğru önemli bir adımı temsil ettiğine inanıyoruz.”